• Imprimeix

Els conceptes de ciberseguretat al YoMoBCN

El CESICAT va presentar un joc educatiu

15/03/2017 10:03
YoMoBcn

En els quatre dies del Mobile World Congress, YoMo Barcelona The Youth Mobile Festival ha rebut a 11.000 escolars de Catalunya en una enorme exposició de ciència i tecnologia, que ha comptat amb nombroses activitats per tots els joves (teatre en viu, tallers interactius i dotzenes d’activitats pràctiques). YoMo ha acostat l’aprenentatge de l’aula a la vida real, mitjançant la demostració d’oportunitats professionals emocionants i gratificants disponibles en l’ecosistema mòbil i del sector STEAM.

En aquesta primera edició, el CESICAT va ser convidat a presentar un taller per a joves d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. El resultat va ser el joc educatiu Hackers contra ciberdefensors! Sobreviure als ciberatacs en què usuaris no experts en noves tecnologies podien experimentar un joc de simulació de diferents atacs contra persones, informació, aplicacions i dispositius, mitjançant els típics escenaris de mapes, taules de combat, rols de tripulants, entre d'altres, sobre l’escenari d’un grup de 5 naus espacials amb una missió conjunta. El rol dels hackers presents a cada partida tenia l’objectiu de fer fracassar la missió, i els ciberdefensors havien de planificar i prevenir tota la naturalesa d’amenaces plantejades, i sortir-ne airosos amb el mínim de pèrdues possibles.

L’activitat pretén mostrar la rellevància de les ciberoperacions en la protecció de la societat, ciutadans i empreses. Unes ciberoperacions en les quals tots els actors de la cadena de protecció són imprescindibles per a ser eficaços. Tenir una estratègia, aprendre a veure les pròpies vulnerabilitats, planificar la defensa i conèixer com pensa un hacker són les principals eines que entren en joc en aquesta simulació.

En els dies en què va celebrar-se el YoMo, es van realitzar 8 partides de 20 estudiants, que es van apuntar de forma espontània. L’empresa Marinva va dinamitzar-les amb diferents gamemasters i es va intentar que els participants desenvolupessin habilitats en:

  • Incrementar la conscienciació davant d'amenaces potencials
  • Desenvolupar millor l’enteniment del conjunt de bones pràctiques i la importància de la seva implantació
  • Detectar vulnerabilitats potencials
  • Aprendre la importància de generar plans d'acció per a protegir-se
  • Participar en equip i coordinar-se cooperativament.

YoMo col·labora amb Mobile World Capital Barcelona a través del programa mSchools, una iniciativa en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA. YoMo és un esdeveniment del Mobile World Congress —el principal esdeveniment de la indústria del mòbil— i de GSMA.