• Imprimeix

Un miler d'estudiants participen en l’espai del CESICAT al YoMo

El Laboratori d’Anàlisi Ciberforense del Programa Internet Segura es va convertir en el punt de referencia de ciberseguretat de la 2a edició del saló

13/03/2018 10:03
Foto YoMo

Més d’un miler d’escolars van passar per l’espai del Programa Internet Segura del CESICAT durant el Youth Mobile Festival Barcelona (YoMo), que va tenir lloc a la Farga de l’Hospitalet els dies 27 i 28 de febrer i 1 i 2 de març. Les activitats dutes a terme per l’entitat es van convertir en el punt de referència de ciberseguretat en aquest saló lúdic sobre disciplines STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, disseny i matemàtiques), atraient també l’atenció de personalitats rellevants com el conseller delegat de GSMA i director del Mobile World Congress (MWC), John Hofmann, o de representants de Mossos d’Esquadra i la conselleria d’Ensenyament.

El Laboratori d’Anàlisi Ciberforense plantejat pel Centre va permetre que els menors posessin a prova els seus coneixements i habilitats deductives sobre l’activitat que generen a la xarxa i les seves conseqüències. Entre d’altres, van tenir especial èxit els tallers d’anàlisi de metadades d’arxius, el funcionament de les galetes (cookies) i la detecció de casos de phishing, motiu pel qual un 10% dels assistents va voler repetir l’experiència. 

El foment de l’interès per les professions de ciberseguretat també va ser un dels objectius clau de les jornades, tenint en compte la demanda creixent del mercat per aquest tipus de perfil. En aquest sentit, és encoratjadora la participació majoritària de noies (53%) a l’espai del CESICAT, malgrat les STEAM siguin disciplines tradicionalment ocupades per homes. A més a més, per completar aquestes activitats, des del Programa també es va editar una guia amb una vintena de termes de ciberseguretat, on s’hi poden trobar explicats els avantatges que tenen les noves tecnologies si se'n fa un bon ús. 

Com a reflex de tota aquesta activitat, l'entitat ha elaborat un vídeo on repassa les experiències que van viure els menors i les sensacions del professorat. En ell, també reflexionen sobre com ha canviat la seva perspectiva de la seguretat digital i la importància que tindrà en el futur. 

Malgrat que les disciplines STEAM estan tradicionalment ocupades per homes, la participació de les noies en els tallers va ser majoritària, amb un 53%