• Imprimeix

Revisa la privacitat

Segon eix de la campanya 'Practica els hàbits cibersaludables'

23/11/2018 11:11
Privacitat

La ciutadania juguem un rol central en la garantia de la nostra privacitat a la xarxa. Cal ser conscients que quan utilitzem els serveis que ens ofereix Internet, donem en menor o major proporció un volum d’informació personal que pot ser utilitzada amb finalitats comercials o bé il·lícites si cau en mans dels cibercriminals. Per això, cal que coneguem com funcionen, per ser capaços de decidir la nostra exposició a la xarxa. 

Hi ha quatre aspectes que hem de considerar. Els consells de privacitat els trobaràs al web del Programa Internet Segura, en el marc de la campanya 'Practica els hàbits cibersaludables'

 

  • La identitat digital

La xarxa elabora un retrat nostre, amb informació proporcionada per nosaltres o tercers, quelcom que pot afectar a la nostra reputació. Dit d'una altra manera, és tot allò que un cercador, com pot ser Google, diu de nosaltres quan busquem el nostre nom. 

  • La configuració de privacitat a les xarxes socials

Totes les xarxes disposen d’unes opcions de privacitat, a partir de les quals podem triar qui pot veure les nostres publicacions, imatges, vídeos o informació personal proporcionada a la xarxa com interessos, lloc de feina, o fins i tot posició geogràfica. La selecció dels paràmetres l’hem d’alinear amb l’ús que en fem.

  • Els permisos de les aplicacions mòbils

Les aplicacions tenen la possibilitat d’accedir a espais o funcionalitats del nostre dispositiu com l’agenda de contactes, galeria multimèdia o micròfon. Segons un informe de la companyia de seguretat Kaspersky, un 83% de les aplicacions actuals del mercat poden conèixer les nostres dades sensibles si els ho permetem. 

  • El rastre de navegació

Les consultes que fem als cercadors, les pàgines que visitem, descriuen els nostres interessos i prioritats i són constantment analitzats per objectius lícits, com ara adreçar-nos publicitat personalitzada, o il·lícits. És el cas de les cookies (o galetes) que registren els nostres moviments en una web, i que actualment acceptem a través d’una petita pestanya.

 

Ara, un cop conscients de com ens exposem a la xarxa, els suggeriments d'InternetSegura.cat ens han de servir per millorar els nostres hàbits personals de seguretat, en un context que actualment podem representar fàcilment amb un parell de dades: 1) Només un 35,9% dels usuaris a l'Estat asseguren llegir les condicions d'ús dels equips i serveis en què es registra 2) A Barcelona, segons una enquesta de MWCapital, els ciutadans que restringeixen l'accés als continguts que publiquen a la xarxa són un de cada dos entre els que tenen més de 55 anys, mentre que fins els 44 anys més de dos terços de la població aplica mesures de seguretat. 

En la privacitat, hem de tenir en compte la identitat digital, la configuració de privacitat a les xarxes, els permisos de les aplicacions o el rastre de navegació