• Imprimeix

Neix el CYBERCAT, el Centre de Recerca sobre Ciberseguretat de Catalunya

Al grup hi treballen més d’un centenar d’investigadors del món universitari i vol convertir-se en un actor de referència a nivell nacional i internacional en la recerca de ciberseguretat

09/05/2018 12:05
Centre de recerca

Sis universitats catalanes investigaran les tecnologies de seguretat i la privadesa de dades informàtiques a través del CYBERCAT, el primer Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya. El projecte, presentat el dimarts 8 de maig a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), aglutina la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El CYBERCAT compta amb més d’un centenar d’investigadors i vol convertir-se en un actor de referència a nivell nacional i internacional en la recerca de ciberseguretat. Entre les les idees principals que guien la recerca hi consten la minimització de la informació que es recapta de l’usuari, per conciliar seguretat i privadesa, i el disseny de protocols de seguretat beneficiós per a totes les parts (coutilitat), per tal que cap dels participants no estigui temptat de desviar-se’n.

Els membres intensificaran a partir d’ara les seves relacions per portar a terme iniciatives en l’àmbit de les smart cities, la mobilitat i el trànsit o la participació ciutadana, entre d’altres. També en criptografia i anonimització de dades, orientades a la creació de tecnologies que permetin satisfer els requisits del nou Reglament General de Protecció de Dades (RGPD).

La intenció és que, gràcies a aquest treball, el centre pugui arribar a ser interlocutor de la indústria i del Govern, formalitzar i aprofundir la col·laboració en programes de doctorat i estendre la formació d’alt nivell en aquests àmbits. En aquest sentit, el coordinador del CYBERCAT, Josep-Domingo Ferrer, va destacar que un dels actors a qui el grup vol aportar el seu coneixement és el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), organisme encarregat de garantir la protecció, prevenció i governança en matèria de ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya i el seu Govern. 

Entre les les idees principals que guien la recerca hi consten la minimització de la informació que es recapta de l’usuari i el disseny de protocols de seguretat