• Imprimeix

Milers de menors aprenen a fer un ús segur d’Internet

Èxit de participació a l’estand de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya a la Festa dels Súpers

27/10/2017 10:10
Stand Festa

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, a través del Programa Internet Segura, va participar el 21 i 22 d’octubre a la Festa del Súpers, que va aplegar 190.000 visitants. L’estand muntat a la trobada del Club Súper 3 va servir per conscienciar els infants sobre la necessitat de fer un bon ús d’Internet.  

Concretament, als jocs proposats per l'entitat hi van participar un total de 2.786 menors. Fins a 1.586 d'ells, d'entre 7 i 14 anys, van centrar-se en l’anàlisi de virus, suplantació de comptes o filtratge de fotos i dades personals. Simulant un laboratori de ciberseguretat, i amb l’ajuda de dinamitzadors, els nens i nenes van aprendre a protegir-se formulant hipòtesis sobre les causes que havien permès les amenaces. Una de les conclusions és que tenen tendència a donar dades personals a desconeguts, així com poca consciència de canviar periòdicament les contrasenyes (si bé coneixen i apliquen el protocol de seguretat de 8 caràcters, minúscules i majúscules i caràcters especials). 

Però el que preocupa més els experts és l’assetjament. En la mostra realitzada durant la Festa, en què es van enquestar voluntàriament a 226 nens i nenes, se n’extreu que fins a un 15% d’ells ha estat molestat per amics o companys a les xarxes socials, en diferents graus d’intensitat. També certifica la importància del rol dels pares o tutors legals en establir uns hàbits i una cultura de la ciberseguretat. El 91% dels menors assegura que són els adults de referència a qui demanen ajuda en situacions de risc, per darrere dels amics (62%) i tutors d'escola (27%). 

Durant el cap de setmana, també hi va haver espai per als més menuts, de menys de 8 anys, que van poder gaudir pintant dissenys en una tauleta tàctil. L’objectiu era analitzar en quina mesura seleccionaven adequadament els colors i pinzells. En aquest cas, un total de 1.200 infants hi van participar.