• Imprimeix

Les dades segures

Primer eix de la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’

19/11/2018 14:11
Dades segures

Les contrasenyes són la primera barrera que posem els usuaris als cibercriminals per evitar que ens prenguin la nostra informació personal. Amb elles podem accedir al nostre correu electrònic, les nostres xarxes socials, els dispositius o inclús a les dades bancàries. Malauradament:

  • Un 67% de catalans utilitzen la mateixa contrasenya per tots els seus comptes, cosa que en cas de robatori fa que l’accés a totes les dades sigui més fàcil, perquè només cal replicar-la als diferents comptes de l’usuari.
  • La meitat no la canvia mai, i la meitat dels que sí la canvien a nivell de l’Estat, segons l’ONTSI, ho fan després de patir una suplantació d’identitat, pèrdua del dispositiu o incidències relacionades amb el malware.
  • Entre la franja de població que diu no utilitzar-ne, sobretot en els seus dispositius mòbils (un 54% dels espanyols, segons Kaspersky), la raó majoritària (46%) és que “no la necessito o no m’interessa”.
  • I una última: el 90% de la ciutadania de l’Estat assegura no saber crear una contrasenya segura.

Si t’hi sents reconegut, en el marc de la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’, el Programa de conscienciació i sensibilització de la ciutadania en matèria de ciberseguretat, Internet Segura, et posa a l’abast una sèrie de consells molt bàsics per a tothom i senzills d’implementar.

Actualment hi ha programes que tracten d’accedir als teus sistemes o aplicacions provant automàticament centenars de milers de les contrasenyes més comunes (com '1234'). Per això, des del Programa del CESICAT t’ensenyen com elaborar una contrasenya robusta i utilitzar altres sistemes de protecció complementaris (descobreix-ho AQUÍ). També podràs participar en una enquesta i escoltar les anècdotes del periodista d’El Món a RAC1, Jordi Basté, o l'escriptor Màrius Serra

Un 67% de catalans utilitzen la mateixa contrasenya per tots els seus comptes, cosa que en cas de robatori fa que l’accés a totes les dades sigui més fàcil