• Imprimeix

La privacitat i les noves tecnologies

Quart bloc temàtic del Mes Europeu de la Ciberseguretat

24/10/2018 09:10
noves tecnologies

En un context digital, la nostra privacitat és més sensible que mai. L’ús massiu de la xarxa, si bé ofereix molts avantatges, pot facilitar el coneixement d’informació i vida privada de les persones. En un cas tant simple com el d’una joguina intel·ligent, per exemple, que incorpora micròfons, càmeres o emmagatzematge de dades, pot consentir-se potencialment a un tercer a aconseguir informació de l’infant i comunicar-s’hi.  

 

El rol de la ciutadania

Els ciutadans juguem un rol actiu en la protecció de la nostra privacitat. Tots nosaltres generem un rastre a la xarxa, l’anomenada petjada digital, que retrata la nostra activitat i preferències a la xarxa, i que pot ser utilitzada pels ciberatacants per ser més efectius en el seu propòsit.

Si els usuaris prenem un seguit d’hàbits ciber-saludables evitarem que la nostra privacitat sigui vulnerada. Són diverses les recomanacions que donen els experts de seguretat: ser curosos amb la informació que pengem a les xarxes socials; revisar les configuracions de privacitat de les mateixes; conèixer els drets que ens reconeix el RGPD; o l'existència del "dret a l'oblit". 

 

Les noves tecnologies

Allà on l'usuari no pot arribar, la ciberseguretat és la responsable que les noves tecnologies siguin concebudes i adaptades pel respecte, la protecció i la garantia dels drets i els mecanismes de control de la seva pròpia autonomia i dignitat. Fer-ho significa també contribuir a generar un entorn segur, on tots els actors – Administració, ciutadania i organitzacions- tinguin confiança en les noves tecnologies.

Entre d'altres funcions, la ciberseguretat treballa per desenvolupar tecnologies innovadores segures des del seu disseny. Les més rellevants van ser detectades en un treball conjunt entre l'entitat i la Fundació I2Cat:  les tecnologies de xifrat de les comunicacions basades en la criptografia avançada (com la quàntica); l’eliminació d’intermediaris en les transaccions a partir del blockchain, els nous tipus controls d’accés basats en la biometria; les diverses eines de seguretat en IoT; i l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) per detectar i combatre el cibercrim.

Aquestes noves tecnologies de seguretat poden tenir una plasmació pràctica i evident en la nostra privacitat. En el cas de la criptografia, podem parlar d'aplicacions de missatgeria com Signal, Telegram i ara també Whatsapp, que xifren les nostres comunicacions perquè no puguin ser llegides il·legítimament per un tercer. Respecte al blockchain, una de les seves derivades més famoses són les criptomonedes, l'actiu digital que permet l'anonimat en les transaccions econòmiques i evita passar per controls centralitzats. Finalment, en quant a biometria, ens referim, per exemple, a eines per desbloquejar els nostres dispositius com pot ser el reconeixement facial. 

L’ús massiu de la xarxa, si bé ofereix molts avantatges, pot facilitar el coneixement d’informació i vida privada de les persones