• Imprimeix

La formació d’experts de ciberseguretat

Quart bloc temàtic del Mes Europeu de la Ciberseguretat

23/10/2017 10:10
Experts

Les amenaces de la transformació digital afecten la seguretat pública, la privacitat i l’estabilitat econòmica. Garantir-ne una bona prevenció i resposta és clau perquè els ciutadans se sentin segurs. En aquest context, la demanda d’experts de ciberseguretat és a l’alça i, segons el Centre per la Ciberseguretat i la Informació, una fundació nord-americana sense ànim de lucre, generarà 350.000 llocs de feina a Europa el 2022.

Actualment, en un mercat on manquen especialistes en seguretat digital, la majoria d’organitzacions aprofiten el personal intern, que sovint no ha passat per una transformació que li permeti conèixer l’àmbit en profunditat. A Europa - regió que més experts en ciberseguretat demanda-  un 48% de les empreses asseguren no poder cobrir les seves necessitats. També des de les administracions públiques s’ha reconegut repetidament el repte de fomentar l’especialització d’aquest teixit productiu per tal de protegir la seguretat dels ciutadans o, fins i tot, la seguretat nacional.

Conscient de tot això, la Generalitat ha impulsat aquest 2017 el pla STEMCAT, que pretén fomentar les vocacions científiques i tecnològiques a les escoles i instituts. Les mesures van en la línia d’ajudar els professors a millorar l’ensenyament d’aquestes disciplines, així com trencar prejudicis i aconseguir que les empreses s’hi impliquin activament.  També l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya hi contribueix des d’Internet Segura, organitzant activitats enfocades a aquest objectiu, com és el laboratori de ciberseguretat al YoMo Barcelona o les activitats desenvolupades durant la Festa dels Súpers.

A nivell d’estudis, Catalunya disposa el 2017 de diverses opcions. Existeixen cursos, Graus Superiors, postgraus i màsters especialitzats en seguretat digital:

  • Màster en Seguretat de la Informació Empresarial, OBS Business School, Barcelona
  • Màster en Ciberdelinqüència, Universitat Internacional de Catalunya (UIC), Barcelona
  • Màster Universitari en Seguretat de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions, Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Barcelona
  • Màster en Cybersecurity Management, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Barcelona
  • Màster en Ciberseguretat, Universitat Ramon Llull-La Salle, Barcelona
  • Màster Universitari en Enginyeria Informàtica: Seguretat Informàtica i Sistemes Intel·ligents, Universitat Rovira i Virgili (URV), Tarragona

Un 48% de les empreses europees asseguren no poder cobrir les seves necessitats en seguretat digital