• Imprimeix

La Terminologia de la ciberseguretat es renova amb trenta nous termes

El TERMCAT ha comptat novament amb el suport i les aportacions del CESICAT per la segona edició del diccionari en línia

04/05/2018 11:05
TERMCAT

La Terminologia de la ciberseguretat ha incorporat trenta nous termes per facilitar la comprensió i divulgació dels conceptes més rellevants de ciberseguretat i agilitzar la comunicació en català del sector. Per elaborar aquesta segona edició del diccionari en línia, el TERMCAT ha comptat novament amb el suport del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i experts de l’àmbit.

El centre de terminologia de la llengua catalana va vehicular les aportacions de l’entitat a través d’una enquesta en línia, durant els mesos de desembre de 2017 i gener de 2018, amb l’objectiu de valorar les alternatives catalanes més adequades i amb més probabilitats d’implantació per a un grup de manlleus de l’anglès que presentaven problemes denominatius i que requerien un estudi més aprofundit.

En suma, l’obra ja conté més de 260 termes catalans, amb definicions, equivalents en castellà, francès i anglès, i notes explicatives. Les recents incorporacions fan referència, sobretot, a la tipologia d’atacs: per exemple, atac de denegació de servei o atac DoS (DoS attack), atac BlackNurse (BlackNurse attack), atac d’interferència (jamming attack), programari de segrest o segrestador (ransomware), programari maliciós (malware), pesca de credencials (phishing) i intrusió per Bluetooth (bluejacking).

La resta tenen a veure amb comportaments socials vinculats amb aquest àmbit: parlem de ciberassetjament pedòfil (grooming), extorsió sexual o sextorsió (sextortion), enginyeria social (social engineering), sèxting (sexting) i pretèxting (pretexting). També s’han normalitzat casos relacionats amb les tecnologies que tenen una incidència rellevant en les estratègies de ciberseguretat, com la reproducció en continu o reproducció en línia per a l’anglès streaming, i protocol d’internet de missatges de control o ICMP.

Els nous termes fan referència, sobretot, a la tipologia d’atacs, tecnologies i comportaments socials vinculats a l'àmbit de la ciberseguretat