• Imprimeix

Internet Segura esdevé el Programa oficial de la Generalitat de conscienciació en ciberseguretat

Serà l’actor a través del qual s’articularan les campanyes i actuacions per promoure una cultura de ciberseguretat en la societat digital catalana

28/11/2018 16:11
IS

Internet Segura, el Programa de conscienciació i sensibilització de la ciutadania en matèria de ciberseguretat del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), s’ha convertit en el marc oficial de la Generalitat de Catalunya a través del qual s’articularan les diferents campanyes per promoure una cultura de seguretat digital en la ciutadania. Així ho ha acordat el Govern aquest dimarts 27 de novembre, que pretén utilitzar-lo com a eina estratègica pel desenvolupament i ple aprofitament de les oportunitats que ofereix la nova societat digital.

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, al qual està adscrit el CESICAT, definirà l’estratègia del desplegament del Programa Internet Segura. També es coordinarà amb altres departaments i entitats de la Generalitat de Catalunya, i promourà mesures de col·laboració amb altres entitats públiques o privades. En aquest sentit, el Govern ha creat una comissió de coordinació interdepartamental per compartir informació, coordinar accions i establir iniciatives conjuntes. En formaran part tots els departaments que desenvolupin qualsevol acció en aquest àmbit, com ara els d’Ensenyament, d’Interior (directament i/o a través del cos de Mossos d’Esquadra), d’Empresa i Coneixement, i de Treball, Afers socials i Famílies.

 

Un llarg camí

Internet Segura va néixer el 2010 com a programa de conscienciació del CESICAT adreçat a la ciutadania, especialment al col·lectiu més jove. Aleshores va alinear-se amb els pilars de sensibilització a menors dissenyat per la xarxa Insafe, programa de la Comissió Europea (CE) que actualment treballa sota el nom de Better Internet for Kids (BIK): contingut estimulant per joves; alfabetització digital a les aules; conscienciació i empoderament; eines i regulació per un entorn segur; i legislació contra l’abús sexual i l’explotació infantil.

Amb els anys, el Programa s’ha obert a altres col·lectius de persones que poden experimentar riscos en l’ús de la xarxa, com en el cas de l’actual campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’, que pretén arribar a una gran part de la població catalana. Aquesta tasca s’incrementarà gràcies al vincle i coordinació amb altres Departaments que estableix el recent acord de Govern. “Sumant esforços arribarem a més persones, serem més efectius a consolidar una cultura digital segura”, assenyala Tomàs Moré, responsable d’Internet Segura.

L’establiment del Programa com a marc oficial de la Generalitat té sentit en tant que la ciberseguretat ha estat fixada com a prioritat en el pla de Govern, amb l’objectiu d’estendre la cultura de ciberseguretat per fer una societat digital catalana més segura. “Posant-lo en primera línia s’impulsarà i donarà a conèixer la feina del Programa, que se centra en les accions de prevenció”, assegura Moré.

Entre els objectius del Pla per definir hi constarà: la sensibilització a través del web https://internetsegura.cat, xarxes socials i mitjans de comunicació; accions divulgatives i formatives mitjançant tallers i xerrades; la presència en esdeveniments de gran format; o l’elaboració de continguts i materials per professionals que treballen amb col·lectius destinataris del Programa.

“Sumant esforços arribarem a més persones, serem més efectius a consolidar una cultura digital segura”, assenyala Tomàs Moré, responsable d’Internet Segura.