• Imprimeix

El frau digital

Tercer eix de la campanya 'Practica els hàbits cibersaludables'

03/12/2018 09:12
frau digital

La delinqüència veu Internet com una oportunitat per estafar persones. L’especialització cada cop major, per aconseguir enganyar l’usuari, fa que una sèrie d’hàbits de comprovacions i rutines de seguretat siguin fonamentals per evitar pèrdues econòmiques o dades personals sensibles. 

Recentment, durant el Mes Europeu de la Ciberseguretat, hem repassat els principals patrons per identificar les estafes a Internet, així com els tipus que hi ha: que van des del Phishing, passant pel Ransomware i arribant fins a l’amenaça o l’extorsió.

Ara, des del Programa Internet Segura, en el marc de la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’, s’han assenyalat una sèrie de consells contra el frau digital en diferents sentits:

  • La seguretat de les webs: les garanties de les URL a les que accedim, la seva composició i la seva seguretat
  • La protecció dels sistemes i dispositius
  • La privacitat de les xarxes en les que naveguem quan fem transaccions econòmiques o de dades personals sensibles

 

El mapa del frau

Segons el Servei d’Anàlisi de Tendències del CESICAT, durant el tercer trimestre de 2018 l’amenaça de ‘frau econòmic’ ha baixat algunes posicions respecte el període anterior, però continuen concentrant-se un gran nombre d’accions en el sector bancari i en el robatori de criptomonedes. N’és un exemple el descobriment per part de l’Europol d’una xarxa de ciberdelinqüents que pagava productes amb targetes de crèdit obtingudes de forma fraudulenta, i que va arribar a facturar 18 milions d’euros.

A nivell espanyol destaca la campanya de Phishing que, amb correus electrònics suplantava la identitat d'una gran companyia elèctrica i buscava aconseguir les seves dades bancàries. El text amb què es comunicava amb les víctimes assegurava que hi havia un error en la darrera factura emesa i, per tant, necessitaven el número de compte personal per procedir a un reemborsament de 37€.

Per evitar el frau digital, hem de tenir en compte la seguretat de les webs, la protecció dels sistemes i dispositius i la privacitat de les xarxes