• Imprimeix

El civisme a la xarxa

Quart eix de la campanya 'Practica els hàbits cibersaludables'

10/12/2018 12:12
Digital

El civisme digital és una actitud de respecte envers els usuaris que participen de la xarxa. Interioritzar i fomentar aquest hàbit personal quan naveguem no només ens beneficia a nosaltres, sinó a tota la comunitat. El Programa Internet Segura del CESICAT, responsable de la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’, recorda en els seus consells sobre civisme digital que els usuaris tenim el deure de denunciar els comportaments inadequats i, fins i tot, portar-los a l’autoritat pertinent, que a Catalunya són els Mossos d’Esquadra pel que fa a delictes informàtics.

Són exemple de continguts o comportaments reprovables:

  • Aquells que discriminen en funció d'una raça, ètnia, identitat sexual, gènere, entre d’altres. 
  • Els que assetgen psicològicament la víctima, com és el cas del cyberbullying.
  • Els contactes no desitjats, amb independència del motiu.
  • Els missatges sexuals no desitjats o sexting.

 

Les tendències: discriminació i assetjament

Segons assenyala Microsoft en un informe, i que recull el servei d’Anàlisi de Tendències del CESICAT, hi ha un percentatge preocupant de persones que pateixen les situacions descrites, ja no de desconeguts (60%), sinó de propis familiars i amics (28%). Les dades assenyalen com les víctimes són seleccionades en funció de les seves característiques personals, gènere, edat i aparença física. 

Concretament, sobre els casos d’assetjament escolar a la xarxa, una de les conductes incíviques remarcables en l’actualitat per les conseqüències psicològiques que deixa en els infants i adolescents, ja suposa un de cada quatre casos d’assetjament escolar general a l’Estat i creix en funció de l’edat, segons un estudi de la fundació ANAR. A més a més, en el 70% dels casos apunta que les víctimes són noies.

 

El testimoni del periodista de RAC105 i col·laborador de la campanya, Ernest Codina

Les actituds incíviques tenen a veure amb la discriminació, l'assetjament i els contactes i missatges sexuals no desitjats, entre d'altres