• Imprimeix

El CESICAT presenta la campanya “Practica els hàbits cibersaludables”

Durant diverses setmanes, el Programa Internet Segura donarà pautes i consells a la ciutadania catalana perquè adopti un comportament segur a la xarxa

16/11/2018 10:11
IS

El Programa de conscienciació i sensibilització de la ciutadania en matèria de ciberseguretat del CESICAT, InternetSegura.cat, ha presentat aquest dimecres 14 de novembre al Cibernàrium la campanya “Practica els hàbits cibersaludables”, amb què pretén abordar amenament conceptes que ajudin la ciutadania catalana a desenvolupar un comportament segur a la xarxa.

La campanya, que compta amb el suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, neix amb l'objectiu de potenciar el rol de les persones en la seguretat digital, i és la primera d'una sèrie de campanyes estratègiques d'Internet Segura per sensibilitzar sobre ciberseguretat en àmbits com la ciutadania o l'empresa. La mateixa ha de servir també per fer créixer la confiança en les noves tecnologies i permetre un procés exitós de digitalització del país. La tasca començarà a partir del proper dilluns 19 de novembre, durarà diverses setmanes i s’abordarà a través de cinc eixos:

  • La seguretat de les dades
  • La configuració de la privacitat
  • La protecció contra el frau digital
  • L’actualització dels dispositiu
  • El civisme a la xarxa

Els continguts donaran pautes i consells concrets, així com eines útils, per aconseguir navegar amb seny per Internet, però també inclourà l’experiència personal i reflexions de testimonials de primer nivell procedents de diversos àmbits, com ara bé el presentador d’El Món a Rac1, Jordi Basté, l’escriptor Màrius Serra, l'actriu Mont Plans, el periodista Ernest Codina, el divulgador científic Dani Jiménez, l'activista Vicki Bernadet o fins i tot influencers com Sir Joan o Juliana. A més a més, des de l’entitat s’animarà a la participació en enquestes anònimes que permetin conèixer millor els hàbits i usos actuals, per tal de reorientar si cal els missatges i optimitzar els consells. 

 

 

Comença amb tu

Durant la presentació, el Director General del CESICAT, Oriol Torruella, va repassar la història del Programa Internet Segura, que data del 2010, i que s'ha convertit ja en el canal oficial de conscienciació sobre ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya. Torruella va recordar que la seva funció és crucial i va assenyalar que l'objectiu de la campanya és generar una cultura de ciberseguretat en la ciutadania perquè converteixi els hàbits cibersaludables en la forma d'interactuar amb les TIC. 

L'abordatge serà "en positiu", enfocat en la proporció d'eines i capacitació de la ciutadania. “Podem fer grans esforços per implantar mesures de seguretat, però al final tot depèn de l’actuació de cada ciutadà. L’usuari pot arribar a representar un 50% de l’amenaça, és la baula més feble de la cadena”, va recordar Torruella. 

Per la seva banda, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, l'Honorable Sr. Jordi Puigneró, que també va participar a l'acte, va assegurar que “necessitem una ciutadania digitalment formada, apoderada i protegida" i va confirmar l'aposta del Govern per la ciberseguretat, com un dels pilars fonamentals des dels que es vol basar la societat digital de Catalunya.

 

Les dades que ho sustenten

La campanya basa la seva raó de ser en dades que indiquen com el món digital és ja una realitat - un 68% dels ciutadans utilitza Internet de forma diària-, però falta maduresa. Segons l’informe 2018 de l’Observatorio Nacional de Tecnologías de Seguridad de la Información (ONTSI), gairebé la meitat dels internautes és conscient dels perills de la xarxa (49,9%), però molts no saben ja sigui identificar-los o com fer-hi front. En aquest sentit, un 69% admet que la propagació d’amenaces es deu a la poca cautela dels usuaris.

Tenint en compte l’Eurobaròmetre, actualment les principals preocupacions són: que algú faci un mal ús de les dades personals (51%) i  la seguretat dels pagaments a la xarxa (48%). A més a més, un percentatge important dels usuaris admet ser conscient d’haver tingut malware al dispositiu (38%), haver rebut correus o SMS fraudulents; o veure continguts d’odi. Totes qüestions que queden recollides dins del paraigua de la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’.

S'abordaràn la seguretat de les dades, configuració de privacitat, protecció contra el frau digital, actualització dels dispositius i civisme a la xarxa