• Imprimeix

El CESICAT posa en valor l’ecosistema de ciberseguretat a Catalunya

Ho va fer el Director General de l'entitat, Oriol Torruella, en el marc del 1r Congrés de ciberseguretat i hacking ètic del país

26/10/2018 13:10
CyberethicalDays

El Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) va participar en el primer Congrés de ciberseguretat i hacking ètic de Catalunya (Cyber Ethical Days), on va posar èmfasi en el teixit empresarial català de ciberseguretat i la necessitat de potenciar el talent professional en l’àmbit. L’entitat va ser un dels patrocinadors d’aquestes jornades, on van participar el Director General, Oriol Torruella, i el Director d’Estratègia de la Seguretat, Tomàs Roy.  

Torruella, que va ser el responsable del discurs institucional inaugural, va subratllar que la ciberseguretat és un dels sectors que més creix en l'àmbit de les TIC a Catalunya, gràcies a una evolució vertiginosa que s'ha traduït en l'aparició de nous players, tecnologies, procediments, formes de fer i professionals que s'hi han vist o s'hi veuran abocats properament. Si bé va reconèixer que encara queda feina per fer, Torruella va assegurar que l'organització del congrés demostra el creixement i maduresa que està assolint la ciberseguretat a Catalunya i es va mostrar confiat en què servirà de palanca per traspassar el talent de les universitats al teixit productiu. 

Per altra banda, el Director General va recordar que la ciberseguretat és imprescindible per promoure l'ús de la tecnologia i la transformació digital, tot celebrant que actualment sigui un dels pilars fonamentals des dels quals el Govern vol basar la societat digital de Catalunya. Més tard, durant la taula amb la Gerent d’Intel·ligència de Mercat d’ACCIÓ, Torruella va justificar l'afirmació amb un reguitzell de dades treballades per l’equip d’Anàlisi de Tendències de l’entitat. 

 

La innovació en ciberseguretat

Durant la taula d’innovació sobre ciberseguretat, el Director d’Estratègia de la Seguretat, Tomàs Roy, va assegurar que les eines canvien, però que els reptes actuals són històrics. Roy va recordar, a mode d'anècdota, que la innovació en el camp de la seguretat de les monedes es remunta 8.000 anys enrere amb els sumeris, que van dissenyar una divisa que contenia els noms del comprador i venedor, descripció dels béns i l’import de la transacció, i que permetia cobrar-la com si fos un xec. Així, en aquell moment “no mancaven les idees, sinó els mitjans tecnològics per desenvolupar-les”. Fins i tot l’escriptor català Lluís Maria Xirinacs ja anticipava durant el SXX la utilització de la tecnologia per crear una moneda universal i no anònima.

Roy també va explicar que a nivell d’entitat es disposa d’una oficina d’Innovació, que consta d’una Unitat Tecnològica, una Unitat d’Innovació i Desenvolupament de Negoci; i Unitat de coneixement R+D. Per altra banda, en un context on el 80-90% dels ciberatacs tenen als usuaris d’aplicacions com a principal objectiu dels seus atacs, per entrar llavors a sistemes més complexos i segurs, Roy va explicar com preveu enfortir la seva capacitat el CESICAT: amb una previsió de l’impacte que pot tenir en els sistemes d’informació de la Generalitat; amb la identificació del col·lectiu d’usuaris més vulnerable; i la definició d’accions de protecció del mateix. 

Torruella va assegurar que l'organització del congrés demostra el creixement i maduresa que està assolint la ciberseguretat a Catalunya