• Imprimeix

El CESICAT participa al Cicle ‘Diàlegs’ de l’EAPC

El director d’Estratègia de la Seguretat, Tomàs Roy, va abordar les polítiques publiques que cal desplegar en matèria de ciberseguretat

11/10/2018 11:10
TR

El dijous 4 d’octubre, el director d’Estratègia de la Seguretat del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), Tomàs Roy, va participar al Diàleg de ciberseguretat organitzat per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). “Diàlegs” és un cicle destinat a acostar temàtiques d’interès general a partir d’una conversa entre un servidor públic i un professional del món acadèmic, que en aquest cas va ser el professor associat de la Salle Barcelona Jaume Abella.

En un context global on cada tres anys es dobla el número de pàgines webs noves i hi ha 4.000 milions d’usuaris connectats, Roy va defensar la ciberseguretat com a garant del desplegament segur de les noves tecnologies. “Si la nostra feina no fos adequada, tot ja hauria col·lapsat”, va assegurar, reivindicant que l’exercici de protecció ha permès un entorn industrial 4.0 i e-commerce que creix sostingudament a Catalunya un 15% des de 2004.

 

Les polítiques públiques

L’aposta del Govern de Catalunya per les polítiques digitals, definides en el Pla de Govern, inclou la ciberseguretat com un dels factors per un país pròsper i competitiu. El director d’Estratègia de la Seguretat de l’entitat va animar a que l’administració empoderi el ciutadà en ciberseguretat. “Hem de dotar-lo de capacitat d’auto-protecció”, va remarcar, tot exemplificant-ho amb funcions de grans plataformes digitals, com el doble factor de Google, que aconsegueixen seduir en la seva utilització.

El repte del "ciutadà sobirà" també passa, segons va relatar Roy, per abordar la ciberseguretat no només des d’una perspectiva de formació, sinó d’adopció d’hàbits ciber-saludables. “No tots estem igualment exposats a riscos – va explicar. El nostre atractiu pel cibercrim deriva de la nostra conducta”. Així, si es visiten certes pàgines web o s’utilitzen serveis qualsevol a la xarxa és probable que la persona “necessiti més sensibilització i controls de protecció” que altres que naveguen amb més seny.

 

De la seguretat a la informació

Finalment, el director d’Estratègia de la Seguretat del CESICAT va fer un diagnòstic sobre com ha evolucionat la ciberseguretat. “Avui ja no parlem que Microsoft és insegur, concepte pel que es dediquen inversions mil·lionàries, sinó del fet que tenen la nostra informació”, va afirmar, per posteriorment avançar que el més probable és que “d’aquí deu anys ja no existeixi aquest repte i en sorgeixi un altre, perquè la informació ja anirà tota xifrada”.

Roy va animar a que l’administració empoderi el ciutadà en ciberseguretat, dotant-lo de capacitat d'auto-protecció