• Imprimeix

Dispositius al dia

Cinquè eix de la campanya 'Practica els hàbits cibersaludables'

17/12/2018 09:12
Isegura

El manteniment dels dispositius optimitza el funcionament dels programes i aplicacions, però també la seva seguretat. Les actualitzacions són la protecció principal que tenim contra els cibercriminals, que utilitzen les debilitats o vulnerabilitats dels productes dels desenvolupadors per robar la nostra identitat o diners.

Per això és important que seguim els consells que ofereix el Programa Internet Segura del CESICAT en el marc de la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’, com ara bé aplicar els pegats dels desenvolupadors, la possibilitat de configurar actualitzacions automàtiques o analitzar els dispositius externs que connectem al nostre sistema.

Des de l’entitat, per exemple, a través de la funció de CERT, es publiquen avisos i alertes de seguretat de forma periòdica, que els usuaris poden consultar per estar informats en detall dels darrers problemes de seguretat existents i de les mesures pertinents a prendre. En aquest context, necessitem disposar de les eines antivirus actualitzades, perquè puguin detectar i eliminar qualsevol risc sorgit d’aquestes vulnerabilitats. 

 

El factor humà

Malgrat que els usuaris, com assenyala l’ONTSI en el seu darrer informe, són conscients de les actualitzacions del sistema operatiu (59,4%) com a principal mesura de seguretat dels ordinadors, segons el servei d’Anàlisi de Tendències del CESICAT les tendències de ciberseguretat demostren com les persones són clau en l’èxit de l’explotació de les vulnerabilitats.

La conclusió és fruït del creixement dels atacs al sistema financer durant el tercer trimestre de 2018, especialment a través de troians bancaris, dirigits als usuaris. “Els atacs de Phishing o les males pràctiques a Internet són el principal mecanisme d’infecció”, expliquen, associant-ho amb “més tecnologia, major connectivitat, noves aplicacions, múltiples dispositius, etc.”. Per això, consideren que “cal complementar la formació i la conscienciació amb una aposta ferma per eines i automatismes que assisteixin els usuaris i els ajudin a combatre les ciberamenaces”.

El CESICAT considera que cal complementar la formació dels usuaris amb una aposta ferma per eines i automatismes que combatin les ciberamenaces