• Imprimeix

El CESICAT participa al II Congrés de govern digital

Va traslladar la importància de l'autoprotecció del ciutadà per tal d'empoderar-se

15/03/2017 10:03
CongresGovernDigital

El dia 25 de gener de 2017, Xavier Gatius, director general de CESICAT, va participar en el Congrés amb la ponència que tenia com a títol “El disseny de la Ciberseguretat a l’Administració Digital empoderarà al ciutadà”.

En aquesta ponència es va donar una visió estratègica de la importància de la ciberseguretat en l’àmbit dels governs locals. En la seva intervenció, el Director general del CESICAT va reflexionar sobre la necessitat d’avançar en un nou paradigma digital en què el ciutadà prengui el protagonisme en l’autoprotecció i que, per tant, l’empoderi. Va analitzar tanmateix els reptes a superar per l’existència d’una escletxa que separa els serveis digitals oferts per administracions públiques i la utilització real per part dels ciutadans, molt condicionats per la reticència d'aquests en el control de la seva privacitat. Es va concloure que la seguretat digital ha de ser present en la mateixa definició dels serveis i que l’individu ha de ser d’un agent actiu, dotat amb eines i mitjans per a poder-ho fer.

La mateixa tarda, el CESICAT va realitzar el taller d’Avaluació del risc en ciberseguretat per mitjà de l’anàlisi d’amenaces, conduït per Josep Mangas, director de Govern del Risc, i Xavier Panadero, director del SOC. En aquest taller, es van donar pautes per a interpretar i transformar en informació útil les notificacions de seguretat i les anàlisis de seguretat (vulnerabilitats existents) i els incidents dels quals podem ser víctimes. Es pretenia explicar com, a partir de la informació operativa de seguretat, es pot gestionar el risc de ciberseguretat amb plans d’actuació i anàlisis d’impacte que previnguin incidents i millorin la presa de decisions estratègiques, tàctiques i operatives, dins i fora de la funció TIC.

Govern Digital 2017

El segon Congrés de Govern Digital va ser organitzat per la Generalitat de Catalunya, el Consorci Localret i el Consorci AOC, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i EAPC, els dies 25 i 26 de gener de 2017 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Va aplegar més de 1.400 persones (càrrecs electes, responsables, directius, tècnics de l’administració i representants d’empreses) que van participar de més de setanta sessions (xerrades, taules rodones i tallers).