• Imprimeix

28 de gener, Dia Europeu de la Protecció de Dades

El Programa Internet Segura se sumarà a la campanya de conscienciació europea amb diversos continguts

24/01/2018 09:01
dades

Cada dia, milions de dades privades d’arreu de la Unió Europea circulen sense que els afectats en siguin conscients, com ara el nom, la data de naixement, el DNI, l’adreça, o fins i tot la religió i el sexe. Si bé la finalitat més comuna són estudis de mercat per empreses o publicitat personalitzada, també existeix el risc que acabin en mans d’un tercer que en faci un ús fraudulent. 

Amb l’objectiu que els ciutadans coneguin els seus drets i responsabilitats en matèria de protecció de dades, la UE organitza el 28 de gener el Dia de la Protecció de Dades, també com a commemoració de la signatura el 1981 del Conveni 108, considerat la pedra angular de la qüestió a Europa.

A través de diferents continguts, als quals el Programa Internet Segura de l’entitat es suma, es pretén que la ciutadania europea prengui consciència que tot allò que fa a la xarxa deixa un rastre molt valuós, que altres persones, empreses o ciberdelinqüents poden utilitzar indegudament. Això inclou els formularis de registre que omplim, però també les galetes (cookies), que són informació sobre l’usuari que emmagatzema el navegador: tal com correu, contrasenya, sistema operatiu, o lloc de connexió, entre d’altres. En aquest context, és fonamental una cultura de ciberseguretat que permeti conèixer a qui s’està donant la informació personal, per què es pot fer servir, i en última instància saber fer ús dels propis drets per denunciar-ne un ús indegut.

La jornada també servirà per recordar el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), aprovat pel Parlament Europeu i el Consell el 27 d’abril de 2016, que posa el focus en com les empreses gestionen aquesta informació. L’adequació a la norma, que ha de ser prèvia al 25 de maig del 2018, preveu un increment en les sancions, el consentiment (no tàcit) del tractament de les dades, o la creació de l’anomenat Delegat de Protecció de Dades a l’intern de les companyies.